PraktijkPsychosociaal therapeut en Tactiel Stimulering

 

De werkvormen zijn een hulpmiddel om je lichamelijk, emotioneel en mentaal en op zielsniveau te ontwikkelen. Jij als persoon staat centraal. In overleg wordt gekozen voor een passend behandelplan.

De natuurgeneeskundige consulten bestaan uit een combinatie van de verschillende werkvormen die zijn gekoppeld aan de vijf natuurgerichte principes.   


1. Energie

Alles in en om ons heen bestaat uit energie. Zo is er grofstoffelijke energie die zich bevindt in materie, zoals bijvoorbeeld ons lichaam. Daarnaast heb je ook fijnstoffelijke energie die zich bevindt in alles wat ‘niet zichtbaar‘ is, denk bijvoorbeeld aan de lege ruimte‘ om ons heen, onze chakra’s en ons auraveld.

De energiestromen in en om  ons lichaam zijn noodzakelijk om te kunnen functioneren. Het energetisch systeem, zoals de chakra’s en de meridianen, kan bij een tekort aan energie namelijk niet optimaal werken. Hierdoor ontvangt het zenuwstelsel onvoldoende informatie en kunnen de organen en weefsels ontregeld raken. Indien een blokkade de energiestroom afsluit, kunnen dan ook emotionele en fysieke klachten ontstaan. Het heeft daarom prioriteit om de geblokkeerde energie weer in beweging te brengen en/of energie toe te voeren. Zonder energie kan er namelijk geen genezing plaatsvinden.

De werkvormen die ik gebruik om het energiepeil omhoog te brengen zijn, ademtechnieken, Tactiel Stimulering, lichaamsgerichte therapie, energiewerk (oefeningen), heling, voedings- en bewegingsadvies.


2. Prikkeloverdracht
De stroming van energie vindt plaats in alle lagen van ons lichaam. Het zenuwstelsel is
één van deze lagen en wordt ook wel het communicatienetwerk van het lichaam genoemd. Via de hersenen wordt er namelijk door overdracht impulsen (prikkels) gecommuniceerd met de rest van het lichaam. Als deze prikkeloverdracht goed functioneert, worden de signalen aan alle delen van het lichaam duidelijk doorgegeven en kunnen energieblokkades worden opgespoord. Zonder een goede geleiding kunnen functies van het menselijk lichaam stagneren en kunnen bijvoorbeeld concentratieproblemen ontstaan of een matige over overgevoelige respons op prikkels uit de omgeving.

Om de prikkeloverdracht te verbeteren maak ik gebruik van tactiel stimulering, heling, lichaamswerk, voice dialogue en affirmaties.

3. Drainage
In deze hectische maatschappij worden ons lichaam en geest regelmatig belast met gifstoffen in geestelijke of stoffelijke vorm. Doordat ons lichaam hier dagelijks mee wordt verontreinigd, is er veel energie nodig om deze gifstoffen af te voeren. Indien de gifstoffen niet of niet goed kunnen worden afgevoerd, kan dit invloed hebben op het communicatienetwerk van het lichaam waardoor het lichaam minder in staat is om met stressfactoren om te gaan en spanning af te voeren. Het is daarom van belang onszelf regelmatig te reinigen van geestelijke en stoffelijke ballast.

Het verminderen van koffie, kruidenthee drinken, een specifiek detoxificatieprogramma volgen, voeding- en bewegingsadviezen zijn manieren om drainage te bevorderen. Ook maak ik gebruik van Tactiel Stimulering en ademtechnieken.

4. Voeding
Een goede voeding is nodig om het lichaam te voorzien van voedingsstoffen die we nodig hebben om optimaal te functioneren. Als het lichaam onjuiste voeding krijgt, kan dat leiden tot ziekte. Deze onjuiste voeding kan bestaan uit simpelweg ongezonde voeding, maar ook uit (gezonde) voeding die eerst wellicht goed voelde maar op een bepaald moment niet meer. We noemen dit ook wel de verdraagzaamheid van deze stoffelijke vorm van voeding. De verdraagzaamheid kan invloed hebben op het functioneren van ons menselijk lichaam en op onze psyche.

Naast de fysieke vorm van voeding is er ook een geestelijke vorm van voeding. Zo worden we door onze omgeving dagelijks gevoed door bijvoorbeeld uitdagingen, verwachtingen en overtuigingen. Geestelijke voeding kan echter ook vergiftigend werken, denk bijvoorbeeld aan oordelen en verwachtingen van anderen. Door je bewust te worden van belemmerende geestelijke voeding en deze op een andere manier te benaderen, zal er sneller genezing plaatsvinden.

Gebruikt iemand voldoende van de schijf van vijf? Indien er verslavingen zijn is het van belang om aan de oorzaak hiervan te gaan werken. Wanneer iemand medicijnen gebruikt is extra drinken voor een goede afvoer van afvalstoffen belangrijk. Heeft iemand te weinig geestelijke voeding dan kunnen nieuwe uitdagingen worden gezocht binnen de kaders van de specifieke kwaliteiten en mogelijkheden van de persoon. Ook voldoende beweging is van belang. Ter ondersteuning worden Tactiel Stimulering en ademtechnieken toegepast.


5. Psyche
Fysieke, emotionele, mentale, spirituele en energetische aspecten van een mens zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Het is daarom belangrijk om naast de fysieke gesteldheid, ook naar de emoties en gedragspatronen te kijken. Door bewust te worden van bepaalde belemmerende patronen die mogelijk blokkades in het lichaam veroorzaken en het helingsproces beïnvloeden, kun je deze denk- en gedragspatronen veranderen. Als laatste stap is het dus belangrijk op zoek te gaan naar deze patronen en te kijken hoe deze op een gezonde manier doorbroken en losgelaten kunnen worden.

Het verbeteren van communicatie en het leren gevoelens te uiten, grenzen aan te geven en behoeften kenbaar te maken is van belang. Hulp vragen en confrontatie leren aangaan zijn belangrijke vaardigheden waardoor het probleemoplossend vermogen groeit. De werkvormen die ik hiervoor gebruik zijn voice dialogue, ademtechnieken, Tactiel Stimulering, Present Child Methode (kindertolk), lichaamswerk, heling en affirmaties.De vijf natuurgerichte principes
Tactiel Stimulering
Een bijzondere en effectieve behandeling bij stress en stressgerelateerde klachten.

Deze behandelmethode werkt ook ondersteunend bij een groot aantal lichamelijke klachten.De vijf natuurgerichte principes

1. Energie

2. Prikkeloverdracht
3. Drainage
4. Voeding
5. Psyche